Blog

5x websites voor gratis én rechtenvrije afbeeldingen

Grote kans dat je ook weleens op zoek bent naar leuke afbeeldingen. Bijvoorbeeld voor social media, je website of misschien voor een kaart die je in elkaar aan het knutselen bent. Tijdens een zoekronde op Google kom je erachter dat het internet vól staat met afbeeldingen, maar die kun je niet altijd zomaar gebruiken. Hieronder geven we vijf tips voor gratis én rechtenvrije afbeeldingen.

Op het gebruiken van foto’s met auteursrecht staan hoge boetes. En wist je dat dit vaak ook geldt voor afbeeldingen die je op social media vindt? Iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Gelukkig bestaan er genoeg websites die gratis stockfoto’s aanbieden. Dit zijn onze favorieten:

Pixabay

Wanneer je online op zoek bent naar gratis afbeeldingen kom je waarschijnlijk al snel Pixabay tegen. Dat is ook niet zomaar, want deze stocksite is bij velen populair. Met meer dan 1 miljoen afbeeldingen is er over elk onderwerp wel wat te vinden. Naast afbeeldingen vind je hier ook illustraties, vectoren, video’s, muziek en zelfs effecten. Handig als je creatief aan de slag gaat!

Pexels

Ook op Pexels kan je terecht voor mooie plaatjes (én video’s). Pexels beschikt over een redactie die de beelden zelf selecteert, waardoor je zeker weet dat er alleen kwalitatieve beelden op het platform staan. Het voordeel van Pexels is dat er elke dag nieuwe foto’s online komen, dus de keuze is reuze!

Kaboompics

In vergelijking met de eerder genoemde websites is Kaboompics een kleinere speler op de markt, maar de afbeeldingen zijn zeker niet minder. Dit platform is echt een verademing, want de afbeeldingen zijn origineel én van bijzonder hoge kwaliteit. Ideaal wanneer je eventjes klaar bent met de (soms) standaard stockfoto’s.

Lifeofpix

Free high resolution photography. Zo omschrijft Lifeofpix de foto’s die zij aanbieden en daar is volgens ons geen woord aan gelogen. Het aanbod en de categorieën zijn iets beperkter dan de andere websites, maar de afbeeldingen zijn buitengewoon adembenemend. Check vooral de categorie ‘nature’, je kijkt je ogen uit! Het is overigens ook mogelijk om te zoeken op fotograaf, waardoor je de foto’s van jouw favoriet de volgende keer nog sneller vindt.

Unsplash

Met meer dan half miljoen afbeeldingen is Unsplash ook zeker het overwegen waard. Het is daarnaast ook toegestaan om de afbeeldingen die je op Unsplash vindt in te zetten voor commerciële activiteiten. Het enige nadeel is dat je niet de keuze hebt om een foto in jouw gewenste maat te downloaden, waardoor je foto vaak nog breder kan worden gebruikt.

Kortom, op al deze websites vind je ongetwijfeld mooie, rechtenvrije afbeeldingen. Je betaalt er helemaal niks voor – wel is het mogelijk om de eigenaar van de afbeeldingen een like te geven, te volgen op social media of om vrijwillig een donatie te geven. Op deze manier kun je je waardering laten blijken en steun je de (hobby)fotograaf alsnog!

 

Wil je jouw merk met een passende visuele identiteit tot leven brengen? Onze specialisten hebben oog voor branding, concepting én webdesign.

Updates in
je mailbox?

Stay tuned! Schrijf je in en ontvang een aantal keer per jaar de nieuwste updates, interessante blogs en artikelen in je inbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief