Blog

Verkopen via Amazon? Houd hier rekening mee

Naast de vele Duitse (maar ook Engelse, Franse, Spaanse en Italiaanse) sellers, zien we ook steeds meer Nederlandse ondernemingen de stap richting Amazon zetten. De verschillende productcategorieën zijn intussen al goed gevuld, de prijzen worden steeds concurrerender en consumenten weten steeds beter hun weg te vinden naar Amazon.

Amazon-seller-account aanmaken

Wil je verkopen via Amazon? Dan begin je allereerst met het aanmaken van een Amazon Seller Central account. Er zijn twee verschillende seller accounts: een Amazon individual seller account en Amazon professional seller account. De verschillen opgesomd:

Amazon individual seller account

 • Geen maandelijkse kosten
 • Je betaalt €0,99 per verkocht product
 • Je kunt enkel producten verkopen die al op Amazon staan

Amazon professional seller account

 • Maandelijkse kosten bedragen €39,-
 • Je kunt ook zelf producten toevoegen aan Amazon

In beide gevallen betaal je naast de genoemde bedragen ook een percentuele verwijzingsvergoeding per verkocht product. Dit aandeel verschilt per product. Een overzicht van de vergoedingen zijn in dit overzicht te vinden. Verwacht je meer dan veertig producten per maand te verkopen, dan loont het om een Amazon professional seller account te nemen. Daarnaast vergroot dit de kans op het verkrijgen van de ‘buy box’. Dit is een button waarmee een potentiële klant het product in de winkelmand kan plaatsen. Meer over deze ‘buy box’ en tips over hoe je de kans vergroot dat jij hier vertoond wordt volgen later in deze reeks.

 

Waar moet je op letten?

Het aanmaken van een Amazon-account heeft wat voeten in de aarde. Als je er echter voor zorgt dat (afhankelijk van de rechtsvorm van jouw bedrijf)  je onderstaande documenten bij de hand hebt, versoepel je dit proces. 

 • Uittreksel handelsregister (aanvragen bij KvK)
 • Legitimatie primair contactpersoon
 • Adresdocument primair contactpersoon
 • Afschrift bankrekening

Is jouw onderneming een B.V.? Dan vraagt Amazon meer documentatie:

 • Organogram organisatie (inclusief aandeelhouders en percentage aandelen per persoon)
 • Legitimatie begunstigde eigenaar / eigenaren
 • Adresdocument begunstigde eigenaar / eigenaren

Let erop dat je alle documenten in één keer upload. Houd er rekening mee dat Amazon na het uploaden van deze gegevens een aantal werkdagen kan uittrekken om de gedeelde informatie te verifiëren. In de tussentijd is het niet mogelijk om de documenten te wijzigen. Wil jij dus zo snel mogelijk aan de slag, verzamel dan jouw uitrusting (documenten) en trotseer de wondere wereld van Amazon!


Wil jij weten hoe je ervoor zorgt dat je producten beter vindbaar worden op Amazon? Waar je op moet letten als je gaat adverteren? Hoe je de resultaten van je campagnes op Amazon analyseert? Volg dan vanaf nu deze blogreeks óf benader onze Amazon certified expert Sven voor extra informatie en een advies op maat. We bieden ook SEA-trainingen aan die op maat worden gemaakt. Bekijk snel ons aanbod!

Updates in
je mailbox?

Stay tuned! Schrijf je in en ontvang een aantal keer per jaar de nieuwste updates, interessante blogs en artikelen in je inbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief