Blog

Website migratie en SEO doelstellingen

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je ervoor kiest om een website van plaats op het wereldwijde web te veranderen. Of dit nu naar een ander domein of een andere URL is, in beide gevallen dient er rekening gehouden te worden met de vindbaarheid van de website. We hebben het dan uiteraard over de SEO van de website.

Hoezo dan? Denk je misschien. Het is toch een kwestie van kopiëren, plakken en klaar? Zo eenvoudig ligt het echter niet. Gelukkig hebben we speciaal voor jou dit blog geschreven om je voor te bereiden op welke invloed een websitemigratie heeft op de organische vindbaarheid, en wat je samen met ons kunt doen om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.

Waar moet je rekening mee houden?

Het belangrijkste aspect om rekening mee te houden is de kwaliteitsscore die de oude website heeft opgebouwd. Zeker wanneer deze een hoge status heeft in verschillende zoekmachines zoals Google, Bing en DuckDuckGo. Hiervoor is het van belang dat de crawlers van de zoekmachines de eerder gerankte pagina’s terug kunnen vinden. Om dit voor elkaar te krijgen dienen alle pagina’s van de oude website te worden doorgelinkt naar de meest passende nieuwe pagina door middel van een 301 redirect. Zelfs wanneer er op de nieuwe website geen vergelijkbare pagina te vinden is zal er een redirect moeten worden gemaakt zodat crawlers nooit tegen een 404 foutmelding aanlopen. Een 301 redirect neemt niet altijd meteen 100% van de kwaliteitsscore mee naar de nieuwe pagina, maar begint in het slechtste geval op 90%.

Wij raden aan om altijd eerst een 0-meting uit te werken met een SEO-specialist voordat de bouw van de nieuwe website begint. Op deze manier kan er direct met het ontwerp rekening worden gehouden met de doelen die voor de organische vindbaarheid zijn opgesteld. Daarnaast is het van belang om een webbouwer te vinden die de juiste expertise in huis heeft op het gebied van websitemigratie voor de meest soepele samenwerking.

Kans of bedreiging?

Ben je pas met SEO begonnen nadat je oude website is gebouwd? Dan is een migratie altijd een mooie kans om de lange termijndoelstellingen van SEO eens goed onder de loep te nemen. Oude websites zijn namelijk lang niet altijd optimaal gebouwd voor de organische vindbaarheid. In het opstellen van een structuuradvies zal het skelet van de website daarom altijd de basis vormen.

Wanneer de oude website hoge organische posities heeft komt het in de meeste gevallen voor dat er een kleine dip merkbaar is in het organisch verkeer na de overschakeling naar de nieuwe website. Het migreren van een website is dan ook geen eenmalige klus maar een project dat ook na de livegang moet worden gemonitord. Daarin vinden wij het uitermate belangrijk om intensief contact te onderhouden met zowel de klant als de webbouwer zodat we de SEO-resultaten zo snel mogelijk kunnen laten uitstijgen boven die van de concurrent!


Samen de koffer inpakken

Bij FindFactory hebben we alles in huis om de migratie van jouw website vlekkeloos te laten verlopen. Neem vrijblijvend contact met ons op. En wil je graag meer leren over SEO? Dan mag je onze trainingen absoluut niet missen!

Updates in
je mailbox?

Stay tuned! Schrijf je in en ontvang een aantal keer per jaar de nieuwste updates, interessante blogs en artikelen in je inbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief