Blog

Praktische tips voor succesvolle Amazon campagnes

Het aanbod producten op Amazon wordt alsmaar groter, ook in Nederland. Hoe zorg jij ervoor dat je opvalt tussen de concurrentie? Standaard de laagste prijs aanhouden is één van de opties die je kunt overwegen, maar hierbij moet je wel rekening houden met de marges en aanvullende fee die je aan Amazon afdraagt. Voordat je de advertentiekraan verder open draait, is het goed om de volgende tips tot je te nemen.

Het is wellicht een open deur, maar bepaal altijd eerst een advertentiestrategie. Wanneer je gebruik gaat maken van sponsored products, beslis dan of je handmatig keywords, ASIN’s (lees hierover meer in het tweede blog) of productcategorieën gaat targeten, kies je voor een automatische targeting of juist beide? Ga je voor fixed bids? Of kies je een andere biedstrategie? Wil je enkel de zichtbaarheid van een nieuw product vergroten of is het doel om meer verkopen te genereren voor je topproducten? Het bepalen van een strategie en het opstellen van doelen en KPI’s biedt handvatten om mee te werken. Begin hier allereerst mee, voordat je gaat adverteren.

Productinformatie aanvullen

Zoals je ook de content bij de producten op je eigen site zo compleet mogelijk wilt maken, wil je dat ook bij Amazon. Wanneer een potentiële klant op jouw advertentie klikt, is er aannemelijk een bepaalde interesse in het product. Je wilt voorkomen dat deze persoon weer weggaat, bijvoorbeeld doordat de productafbeeldingen onduidelijk zijn. De content speelt een essentiële rol in het uiteindelijke rendement van de campagne(s).

Analyseer individuele ASIN’s

Natuurlijk is het goed om naar de algehele prestaties van je campagnes te kijken. Maar als je wilt bijsturen op rendement, dan is het goed om de individuele ASIN’s eens onder de loep te nemen. Ieder product is uniek en heeft een eigen marge en conversiepercentage. Zijn de kosten per sale hoger dan de marge op het product? Je doet er dan goed aan om de biedingen te verlagen of na te gaan of dit wel het juiste product is om op te adverteren. Zou je graag willen weten hoe? Tijdens een SEA-training leer je alle ins and outs!

Sluit woorden uit

Evenals bij Google- en Microsoft Ads biedt Amazon de mogelijkheid om woorden uit te sluiten. Door actief woorden uit te sluiten reduceer je onnodige klikkosten. Daarnaast biedt Amazon een zoektermenrapport. Controleer dit rapport van tijd tot tijd om na te gaan waarop de advertenties worden vertoond. Verkoop je bijvoorbeeld een gaming headset die enkel geschikt is voor de PlayStation, maar zie je dat je veelvuldig wordt vertoond op zoektermen als: Gaming headset Xbox? Dan is het goed om “Xbox” uit te sluiten.

Gebruik automatische én handmatige campagnes

We merken nog steeds dat sommige adverteerders het eng vinden om automatische campagnes op te zetten. Het is zeker belangrijk om handmatige campagnes in te zetten, omdat je bij deze campagnes zelf de regie in handen hebt. Echter vul je deze campagnes vaak in op basis van eigen inzichten. Een simpele reden om automatische campagnes naast je handmatige campagnes te draaien is om extra inzichten te krijgen. Veel longtail zoekwoorden worden minder vaak gebruikt, waardoor je ze waarschijnlijk niet hebt opgenomen in jouw zoekwoordplan. De automatische campagne vangt deze longtail woorden af en biedt inzicht in zoekwoorden die je zelf niet had kunnen bedenken. Belangrijk is wel om in de automatische campagne dezelfde producten te gebruiken als in de handmatige campagnes. Zie je in de automatische campagne een zoekwoord met goede prestaties? Voeg deze dan toe in je handmatige campagne. De automatische campagne dient op deze manier als input voor de handmatige campagne.


Wil jij weten hoe je precies begint met verkopen op Amazon? Welke soorten Amazon seller accounts er zijn? Wat Amazon Advertising voor jouw bedrijf kan betekenen én hoe je het inzet? Check dan zeker het eerste en tweede blog van deze driedelige reeks. Toch nog op zoek naar meer informatie? Onze Amazon certified Sven heeft antwoord op je vragen én voorziet je graag van een advies op maat.

Updates in
je mailbox?

Stay tuned! Schrijf je in en ontvang een aantal keer per jaar de nieuwste updates, interessante blogs en artikelen in je inbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief