Blog

How to: contentmarketing

De ene vorm van content is de andere niet. Datzelfde geldt onder meer voor de inhoud ervan, aan wie je deze richt en met welk doel. Van prikkelende posts voor diverse social kanalen tot volledig geoptimaliseerde webteksten en van zakelijke interviews tot inspirerende blogs: content is overal en komt in vele vormen.


De tekst an sich is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het hele content gebeuren, maar cohesie tussen alle componenten eigenlijk des te meer. Zo krijg je bij de creatie van allerlei uitingen te maken met aanvullende onderdelen zoals beelden, hashtags, emoticons, vormgeving en het platform waarop de uiting gepubliceerd wordt.

Bij dat laatste kun je denken aan de gebruiksvriendelijkheid van het betreffende platform, hoe deze is vormgegeven en welke mogelijkheden óf obstakels het design bevat. Wanneer een bezoeker één van je platformen bezoekt, wil je het natuurlijk wel voor elkaar boksen dat deze in korte tijd geïnteresseerd raakt.

Dat vraagt om content die geschikt is voor je website, maar ook voor de verschillende social kanalen. Elk van deze kanalen wordt op een andere manier bekeken en vraagt dus ook om een andere invulling van de aanwezige content.

Optimaliseer je communicatie uitingen

Goed. Je hebt een aantrekkelijk beeld gefixt, bijpassende en populaire hashtags of emoticons én een tekst die naadloos aansluit bij zowel jouw tone of voice als het interessegebied van je doelgroep. Dan heb je zojuist een stukje content gecreëerd die relevant is voor je doelgroep, toch? Ondanks dat deze voorwaarden de basis vormen van kwalitatieve content, wil het niet zeggen dat dit instant garantie geeft voor succes.

Bij het opstellen van je communicatie uitingen moet je ook rekening houden met eventuele vragen die de lezer kan stellen én op welke momenten deze in contact komt met de betreffende content. Denk aan het tijdstip van publicatie, welke het liefst aansluit op het moment dat het gros van jouw doelgroep online actief is.

Daarnaast is het ook behoorlijk handig om in te spelen op de vindbaarheid in zoekmachines. Hierbij is het met name van belang dat je blogs en andere webteksten optimaliseert op basis van Search Engine Optimization. Over SEO gesproken; dit is een waardevol onderdeel binnen de wereld van content.

Zoekmachines zijn gék op inhoud die gericht is op de gebruiker, dus kun je je wel voorstellen dat enige verdieping in je doelgroep essentieel is. Onthoud: Hoe goed je tekst ook is opgesteld, als deze niet geoptimaliseerd is voor zoekmachines is de kans groot dat deze slecht vindbaar is. Zonde!

Attention, please!

Dat is hoogstwaarschijnlijk iets dat je het liefste zou willen van je doelgroep. Het is daarom verstandig om rekening te houden met de tijdsduur dat je doelgroep aandacht schenkt aan je content. In veel gevallen beslissen je lezers in slechts enkele seconden of hetgeen dat ze bekijken of lezen hun tijd waard is.

Let er dus op dat je ze in dit korte tijdsbestek weet te prikkelen en zet de voornaamste of meest opvallende informatie uit je bericht vooraan in de tekst. Desnoods kun je de eerste paar woorden of zin kracht bijgeven met een bijpassende emoticon, waardoor dit gedeelte van je boodschap goed naar voren komt en zelfs extra opvalt tussen de andere boodschappen op een social tijdlijn.

Op het moment dat iemand je content voor de eerste keer ziet, is het daarnaast wenselijk dat diegene snel begrijpt waarover het gaat. Werk daarom vooral met actieve, korte en pakkende zinnen. Dus niet: “We willen je in ons nieuwe blog graag iets gaan vertellen over de manier waarop je contentmarketing het beste kunt oppakken en toepassen”, maar wel: “Contentmarketing? Zo doe je dat!”.

Commercialiseren kun je leren

Last but not least: commercie. Bij veel van onze klanten heeft de inzet van content uiteindelijk het realiseren van een commercieel doel. Houd hierbij in gedachten dat je je doelgroep niet in een bepaalde richting duwt, maar dat je ze inspireert, aantrekt of zelfs aan je bindt.

Als jouw content de aandacht van een consument heeft gewonnen, zorg dan ook dat je deze dusdanig prikkelt dat jouw merk, product of bedrijf blijft hangen. Op deze manier bouw je een positieve interactie op en kan de consument op een later tijdstip besluiten om terug te keren naar jouw kanalen. Dat kan al voor de inschrijving van een nieuwsbrief, maar ook zeker voor het overgaan tot een aankoop.

Make notes, want hieronder vind je een aantal tips die je meteen kunt toepassen op je huidige webteksten, blogs en social posts. Aan de slag!

  • Synoniemen – Benoem het beestje niet steeds bij de naam, maar probeer eromheen te schrijven, naar te verwijzen óf op zoek te gaan naar passende synoniemen. Dat leest een stuk prettiger.
  • Kill your darlings – Hoe graag en hoeveel je ook kunt en wil vertellen over een onderwerp, maak het niet langer dan nodig. Vooral bij online teksten is het van belang dat je rekening houdt met de beperkte aandachtsspanne van je doelgroep.
  • Show, don’t tell – Als je iets duidelijk wil maken door middel van cijfers of andere data, zet het dan in een infographic. Zo laat je in één oogopslag zien wat je anders in moeilijke en complexe zinnen moet omschrijven.
  • Creëer eenheid – Zorg voor een duidelijke verwoording van je diensten, producten of boodschap. Kies bijvoorbeeld voor één aanspreekvorm en benoem een dienst overal op dezelfde manier, zodat er geen verwarring ontstaat.

Commercialiseren kun je ook bij FindFactory leren! Naast deze tips valt er namelijk nog veel meer te vertellen over contentmarketing. Tijdens een training leggen we je uitgebreid uit hoe je jouw doelgroep aan je bindt. Die kans wil je niet missen, toch?


Benieuwd wat de inzet van kwalitatieve contentmarketing kan betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact op voor een kick-off sessie en dan zoeken wij nauwkeurig voor je uit waar de kansen liggen!

Updates in
je mailbox?

Stay tuned! Schrijf je in en ontvang een aantal keer per jaar de nieuwste updates, interessante blogs en artikelen in je inbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief